Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
2018-11-21

TURNITIN İNTİHAL ENGELLEME YAZILIMI EĞİTİM TOPLANTISI



Üniversitemizdeki tez ve ödevlerin intihal raporlarının alınabilmesi için Turnitin İntihal Engelleme Yazılımı Ulakbim tarafından abonelik gerçekleştirilerek erişimimize açılmıştır. 2019 Yılından itibaren intihal raporu alımlarında Turnitin yazılımı kullanılacaktır. Bu bağlamda öğrenci tez, ödev ve projelerinde benzerlik (intihal) ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılan web tabanlı sistem Turnitin programının kullanımı ile ilgili olarak, ULAKBİM EKUAL kapsamında “Turnitin Eğitim Toplantısı” planlanmıştır.

Tarih

:

28 Kasım 2018 Çarşamba

Yer

:

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu

Saat

:

14:30-16:30

Sunum

:

Kerem ÖZATA (Techknowledge Eğitim Uzmanı )

 

 

 

 

 

 

 

Turnitin Eğitim Toplantısı Kapsamı:

  • Turnitin nedir? Nasıl Çalışır? Kapsamı ve özellikleri nelerdir?
  • Turnitin ile “intihal” farkındalığının oluşturulması,
  • Turnitin kullanımı ile ilgili demo çalışması.

 

Turnitin (Tez, Proje, Ödev) Benzerlik Belirleme Analiz Programı

Öğrencilerle, eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırmasını sağlayan yazılımlarındandır.

Sisteme yüklenen tez, ödev, proje vb. çalışmalar çok geniş bir veri havuzdaki kaynaklarla otomatik olarak karşılaştırılır ve alıntılar, benzerlikler, usulsüz kaynak kullanımları tespit edilerek bir benzerlik raporu oluşturulur. Turnitin’in veri havuzunda akademik veritabanları, dergiler ve yayınlara ek olarak, 200 milyondan fazla öğrenci ödevi ve 17 milyardan fazla web sayfası bulunmaktadır.