2016 Yılı veri tabanı aboneliklerinin belirlenmesi amacıyla, 17.12.2015 tarihinde Kütüphane Kaynak Geliştirme Komisyonu toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda mevcut veri tabanlarının kullanım istatistikleri detaylı şekilde incelenmiş ve 2016 yılında üniversitemizin ihtiyacı olan veri tabanları belirlenmiştir. Komisyon tarafından belirlenen veri tabanlarının abonelikleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilmiş olup, bu veri tabanlarıyla 130.000’den fazla elektronik kitap, 40.000’den fazla elektronik dergi, milyonlarca tez ve makale kütüphane web sayfasında tüm akademik personel ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Ticaret, maliye, yönetim, kimya, bilgisayar bilimi, yerbilim, eğitim, mühendislik, hukuk, yaşam bilimleri, tıp, matematik, istatistik, fizik, psikoloji alanlarında Wiley-Blackwell tarafından yayımlanan 1.392 tam metin dergiye genel olarak 1997'den günümüze erişim sağlar.
16 koleksiyonalanında (Antropoloji ve Sosyoloji, İşletme ve Ekonomi, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Egitim, Mühendislik ve Teknoloji, Tarih ve Politik Bilimler, Beşeri Bilimler, Dil, Edebiyat ve Dilbilim, Hukuk, Uluslar arası İlişkiler ve Kamu Politikası, Yaşam Bilimleri, Tip, Hemşirelik ve Yardımcı Sağlık Bilimleri, Doğa Bilimleri, Psikoloji, Din, Felsefe) 120.000’den fazla elektronik kitaba erişim sağlayan veri tabanı.
Hiperkitap tam metin e-kitap veritabanında; bilgisayar, çevre bilimleri, edebiyat, eğitim, ekonomi ve finans, işletme ve yönetim, müzik, politika ve uluslararası ilişkiler, astronomi ve uzay, kimya, fizik, matematik ve istatistik, enerji, hukuk, psikoloji, güzel sanatlar, kütüphanecilik, medya ve iletişim, kültürel çalışmalar, mühendislik, sosyoloji, tarih, tarım, tıp, spor, seyahat ve turizm gibi konularda 10000 Türkçe kitabı bulunmaktadır.
JSTOR
Antropoloji, Tarih Bilimi Arkeoloji, Dil Ekoloji, Edebiyat Amerika ve Afrika Çalışmaları, Latin Amerika Çalışmaları, Asya Çalışmaları, Felsefe, Bitki Bilimi, Siyaset Bilimleri, İşletme, Nüfus Etütleri, Orta Doğu Çalışmaları, Sosyoloji, Maliye, Coğrafya, Eğitim, İstatistik, Fen Bilimleri, Matematik konularında uluslararası düzeyde yayınlanmış 359 hakemli dergiyi kapsamaktadır. Derginin ilk çıkış yılından günümüze kadar olan (son 2-5 yılı hariç) tüm sayılarına tam metin erişilmektedir.
Elsevier Clinical Key, Elsevier’in tüm tıbbi ve cerrahi içeriğini – 1100’den fazla kitap, 500’den fazla en saygın dergi ve 9000’den fazla cerrahi ve tıbbi müdahale videosu – bir araya getirerek ve uygulama rehberleri, hastaları eğitici broşürler ve MEDLINE’ın tamamı gibi diğer değerli içerikle birleştirerek gerçekleştirmektedir. Elsevier Clinical Key, bir klinik bilgi arama motorundan ya da size tek türde bilgi sunan bir hasta bası aracından fazlasıdır. Bu, tıp uzmanlarının bilgiyi ve cevapları nasıl aradıklarını anlamak için tasarlanmış ilk akıllı klinik bilgi motorudur.
Mühendislik, Tıp Bilimleri, Fizik, Psikoloji, Eğitim, Edebiyat, Felsefe, Sosyal Bilimler, İletişim ve Sanat konularına kadar tüm akademik alanlardaki doktora ve master tezlerini kapsamaktadır. 1743’ten günümüze web üzerinden 1,5 milyonun üzerinde Tam Metin (Full Text) olmak üzere toplam 3 milyonun doktora ve mastır tezlerine erişim imkanı sağlar. Her yıl 700’den fazla önde gelen uluslararası üniversite ve araştırma kuruluşuna ait 15.000 yeni tez eklenmektedir. Tezler Adobe Acrobat PDF formatında dijital ortama aktarılmaktadır.
ProQuest Agriculture Journals, Kuzey Amerika'da yayımlanan önde gelen tarım dergilerini içerir. Veritabanı yaklaşık 300 yayından oluşur ve bunların çoğunun tam metni bulunmaktadır. ProQuest Agriculture Journals tarımla ilgili çok çeşitli konuları kapsar(Hayvan bilimleri ve veterinerlik bilimleri,Bitki bilimleri,Ormancılık,Su kültürü ve balıkçılık,Çiftçilik ve çiftçilik sistemleri,Tarım ekonomisi,Gıda ve insan beslenmesi). ProQuest Agriculture Journals veritabanı Agricultural Research, Forest Products Journal, Journal of Animal Science, Journal of Soil and Water Conservation ve Plant Physiology gibi dergilerin tüm metinlerini ve ayrıca resimlerini sunar.
Kütüphanemizin erişiminin bulunduğu tüm veri tabanlarını tek bir yerden arama yapabileceğiniz gelişmiş bir arama motorudur. http://kutuphane.nku.edu.tr ana sayfamıza girdiğinizde bu arama kutusunu görebilirsiniz. ,
Tekstil Standartlarını içermektedir. IHS Standarts expert arayüzü içerisinden sağlanan 370 adet standart geliştirme organizasyondan (ISO, ASTM, ASME, ASCE, BSI, DIN, AATCC vb. ) bir tanesidir. AATCC ((American Association of Textile Chemists and Colorists) Standartlarına tam metin, diğer organizasyonlarının standartlarına da özet olarak erişim sağlanabilmektedir.
İşletme, Beşeri Bilimler, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Teknoloji ve Tıp gibi konularda 824 (46'sı açık erişimli olmak üzere) dergiye 1999 dan günümüze tam metin erişim imkânı sağlar.
Nature Publishing Group, küresel çapta dünyanın en önemli bilimsel ve tıbbi akademik dergi, magazin ve online veritabanları üreten yayınevlerinden birisidir. NPG’nin en önemli yayını olan Nature 1869’dan beri yayınlanmakta olan multidisipliner haftalık bir dergidir. Aynı zamanda NPG, Nature Research dergilerini, Nature Reviews dergilerini ve akademik dernek yayınlarını yayınlamaktadır. Aboneliğimiz kapsamında Nature Publishing Group tarafından yayınlanmakta olan ve aşağıda isimleri listelenen 14 adet derginin tamamına ulaşabilirsiniz. Bu dergiler yayınlandıkları alanlarda etki değeri sıralamasında en yukarılarda yer alan dergilerdir. Dergiler bir çok bilimsel alanda geniş bir araştırmacı grubuna önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
UpToDate veri tabanı, 22 Uzmanlık alanında, 5700’den fazla uzman doktor tarafından hazırlanan 10.000’den fazla konu içeriğine erişim sunmakta olan kanıta dayalı bir klinik karar destek sistemidir. UpToDate; sürekli güncellenen, kanıta dayalı klinik bilgilerle donatılmış ve kullanımı kolay ara yüzü ile dünyanın en çok kullanılan klinik bilgi kaynakları arasında yer almaktadır. Doktorlar tarafından hastalık teşhisinde bulunulması, tedavi planı hazırlanması ve klinik bilgilerin hızlı ve etkin şekilde paylaşılmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır.
UpToDate dünyanın en çok kullanılan Klinik Karar Destekleme araçlarından birisidir, dünya çapında 158 ülkede 25. 000’den fazla hastanede, 850. 000’den fazla doktor tarafından yılda 20 milyon defadan fazla erişilen bu kaynak daha iyi teşhis ve tedavi kararları almalarına yardımcı olmaktadır. Dünya çapında yapılan birbirinden bağımsız 30 ayrı çalışmada UpToDate ’in; hastane kalitesinin arttırılması, hasta yatış sürelerinin, ölüm oranlarının ve hastane harcamaların azaltılmasına yaptığı olumlu etkiler gösterilmektedir.
Sağlık profesyonellerine yönelik bir dizin olduğundan içeriğinde; tıp, eczacılık, diş hekimliği, hemşirelik, veterinerlik, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, psikoloji, sağlık bilimleri ve beden eğitimi ve spor branşlarından makaleler bulunmaktadır. Türkiye’de Yayınlanan, Sağlık Bilimleri konusundaki 201 derginin tam metin makalelerine 2008 den günümüze erişim sağlanmaktadır.
Üniversite içinden, ilgili fakültelerimizdeki her kullanıcının bir kereye mahsus ''yeni kullanıcı'' olarak kayıt yapması gerekmektedir. Bu kayıt işlemi tamamlandıktan sonra, kendi oluşturdukları kullanıcı adi ve şifre ile her zaman kurum içi / kurum dışı erişim sağlayabilirler.
Biyoloji, biyokimya ve moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, zooloji, ekoloji, jeoloji, çevre bilimleri/mühendisliği alanlarında 179 adet dergiye erişim imkanı veren tam metin veri tabanıdır.
American Association for the Advancement of Science (AAAS) tarafından 1883’ten beri yayınlanmakta olan Science Online; disiplinlerarası haftalık bir bilim dergisidir. Science Online Veritabanı; Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Tıp alanlarında tam metin makale sunmaktadır.
Ayrıca Science Online üzerinden, Science Signaling (SIG) ve Science Translational Medicine (STM) dergilerine de tam metin erişim sağlayabilirsiniz.
Tarım, uygulamalı yaşam bilimleri, ormancılık, insan beslenmesi, veterinerlik, tıp ve çevre konularından oluşan veri tabanıdır. Tarım ve uygulamalı yaşam bilimlerinde en yüksek sayıdaki süreli yayın koleksiyonu kapsayıp, 1910 yılından günümüze zengin bilgi içeriğine sahiptir. Bütün içerik, CAB Direct arayüzünden kullanıcılara sunulur
Değişik konularda 4 veri tabanı içermektedir. Bunlar; 1-Academic Search Complete, 2-Business Source Complete, 3-DynaMed, 4-Applied Science & Business Periodicals Retrospective Index
Söz konusu veri tabanları yaklaşık 12224 Dergi içerir.
Elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi teknolojisi, bilgisayar, biomedikal mühendisligi, fizik vb. konularda tam metin erişim vermektedir. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ve Institution of Engineering and Technology (IET) [Eski Adı: Institute for Electrical Engineers-IEE] tarafından 1988'den günümüze yayınlanmış bütün süreli yayınlarına [yaklaşık 413 dergi (journal, transaction, magazine, letter)], 1988'den günümüze kadar gerçekleştirilmiş bütün konferans bildirilerıne (yaklaşık 880.000), bütün güncel IEEE Standartlarına (yaklaşık 1.800) ve1913-1988 arasında yayınlanmış IEEE dergileri ve konferans bildirilerinden seçilmiş makaleler içerir.
Akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır.
Lippincott Williams & Wilkins (LWW) tıp alanında dünyanın önde gelen yayınevlerinden biridir. Sağlık alanındaki profesyoneller ve öğrenciler için gerekli olan temel bilgileri, elektronik ortamda OVID platformu aracılığı ile kullanıma sunmaktadır. Hemşirelik , Genel Tıp Konuları , Patoloji , Dermatoloji , Onkoloji , Adli Tıp , Psikiyatri , Plastik Cerrahi , Oftalmoloji , Anestezi , Nükleer Tıp , Genel Cerrahi , Nöroloji , Farmakoloji , Ortopedi , Kardiyoloji , Jinekoloji , Üroloji , Pediatri , Romatoloji , Beslenme , ...ve daha pek çok konu alanında 346 tam metin dergi içermektedir.
Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, tıp, eczacılık, biyoloji, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, immünoloji, genetik, kimya, kimya mühendisliği, biyokimya, sanat ve beşeri bilimler, tarım, inşaat mühendisliği, bilgisayar bilimleri, yer bilimleri, malzeme bilimi, teknoloji, mühendislik, çevre bilimleri, fizik, matematik, astronomi vb. çeşitli alanlarda 2242 dergiye tam metin erişim imkanı sağlanmaktadır. Erişim yılları 1995 yılından günümüze şeklindedir.
Atıf veri tabanı olup, 49 milyon kayıt, 5.000 ayri yayincidan saglanan 20.500'un üzerinde hakemli dergi ve bilimsel yayın, 5.3 milyon konferans bildirisi, 340 kitap serisi, Medline'in %100'ünü kapsamaktadir.
Kimya, bilgisayar bilimi, ekonomi, mühendislik, çevre bilimleri, yer bilimleri, hukuk, yaşam bilimleri, matematik, tıp, fizik ve astronomi koleksiyonlarını içeren toplam 2073 dergiden oluşmaktadır.
Web of Science, bir çok bilim dalı ve disiplinde 16.000in üzerinde dergi, kitap ve konferans bildirilerini kapsayan bibliyografik ve atıf veri tabanıdır. Web of Science veri tabanında konu, yazar adı, dergi adı, ya da adres kısımlarından spesifik makaleler aranabilir. Ayrıca spesifik bir makaleye kimler tarafından atıfda bulunulduğu ya da makalenin atıfta bulundugu diğer makalelere de ulaşmak mümkündür. Atıf taramaları ISI veritabalarına özgü bir çalışmadır. Web of Science kapsamındaki atıf indeksleri şunlardan oluşmaktadır. *Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED) *Social Sciences Citation Index (SSCI) *Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
Sosyal ve beşeri bilimler tıp ve yaşam bilimleri konusunda 1804 dergi içeren tam metin veri tabanı.