Osmanlıca metinler üzerinden arama gerçekleştirmeye imkan sağlayan Dünyanın ilk Osmanlıca Dijital Kütüphanesi Wikilala veritabanı 31 Aralık 2021 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.
Wikilala nedir?
Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir. Meraklıların veya akademik çalışmalar yapan araştırmacıların halihazırda Osmanlıca metinlerde latin harfleriyle arama yapabilmelerine imkân tanıyan bir kütüphane bulunmamaktadır. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorundaydılar. Oysa Wikilala sayesinde tek bir hamle ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saliseler içerisinde ulaşabilirler.
Sistem nasıl çalışır?
Harf devriminden yani 1928 öncesi yayınlarda arama yapmak Wikilala’dan önce şu şekilde yapılıyordu. Mesela elinizde “Osmanlı dönemi Türkiye ve Amerika ilişkileri” hakkında bir araştırma konusu var. Bunun için konu ile ilgili Osmanlı döneminde çıkmış bütün gazetelerin haber başlıklarını veya köşe yazılarını samanlıkta iğne arar gibi baştan sona okumalısınız ki ilgili konuya veya içeriğe ait bilgiye erişesiniz. Oysaki Wikilala’da tek bir hamle ile aradığınız tüm içerik ve başlıklara bir saniyenin altında ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna konu ile ilgili iki anahtar kelimeyi (örneğin; Türkiye Amerika) yazdığınızda bu iki kelimenin geçtiği Osmanlıca gazete, dergi veya kitapları listeleyebilir ve hangi sayısının, sayfasının kaçıncı satırda olduğunu işaretli şekilde erişebilirsiniz. Dilerseniz doküman içerisinde de latin veya arap harfleri ile doküman içi arama yapabilirsiniz.
Önemli Hatırlatma: Gazete, dergi, kitap vs. dokümanların görüntü kalitesi yüksek boyutlarda olduğu için bilgisayar ile kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Mobil ile de kullanılabilir.
Erişim ve Giriş Hakkında
Wikilala’ya üniversite içerisinden erişim sağlamak için kurumunuzun internet ağı ile bağlantı sağlamanız gerekmektedir. Kampüs dışı erişim sağlamak için kurum e-posta adresi ile giriş yapabilirsiniz.
Giriş için;
1- Web sitesinde yer alan “kayıt ol” butonuna tıklayınız.
2- İlgili boşlukları eksiksiz doldurunuz. (e-posta kısmına kurum mailinizi giriniz.)
3- Kullanıcı sözleşmesini gözden geçiriniz.
4- “Kayıt ol” butonuna tıklayıp giriş yapabilirsiniz .
İçerik Hakkında
Erişim adresine veritabanları linkinden deneme erişimlerini tıklayarak ulaşabilirsiniz. |