2020-03-25

Evden Erişebileceğiniz Kütüphane Kaynakları ve COVID-19 Açık Erişimleri

Kütüphanemizin elektronik kaynaklarına UZAKTAN ERİŞİM ayarları gerçekleştirerek dünyanın her yerinden ulaşabilirsiniz.

Üniversitemiz erişiminde bulunan 30 adet veri tabanı ile milyonlarca makale, tez, 240 bin’in üzerinde e-kitap ve 35 bin’in üzerinde e-dergiye erişim sağlayabilirsiniz.

Veri Tabanlarına Uzaktan Erişim ayarları için tıklayınız.

Abone Veri Tabanları Bilgileri ve Erişim Adresleri için tıklayınız.

Abone olduğumuz veri tabanlarında ayrı şekilde arama yapmak yerine, kütüphane web sitemizde yer alan arama kutucuğunu kullanarak tek bir ara yüzden tüm veri tabanlarında arama gerçekleştirebilirsiniz.

Veri Tabanları tarafından açık erişime açılan Covid-19 kaynakları;

IOP Publishing, Coronavirus (COVID-19) acil durumuyla başa çıkmak için çalışan araştırmacılara, tıp uzmanlarına, politika yapıcılara ve diğerlerine yardımcı olmak için aşağıdaki linkte yer alan dergilerindeki ilgili tüm yayınlanmış ve yayınlanacak makaleler, kriz süresi boyunca açık erişimde olacaktır.

Accucoms tarafından COVID-19 ile ilgili aşağıdaki akademik makale ve kitap bölümlerini ücretsiz erişime açmıştır. İçeriğe aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

American Association for the Advancement of Science

Covid-19 ile ilgili en yeni haber ve araştırmalar

American Academy of Pediatrics

Pediatristlere yönelik güncel bilgi ve kaynaklar

American College of Physicians

Koronavirüs ile ilgili Annals of Internal Medicine makaleleri

American Medical Association

JAMA Network: COVID-19 ile ilgili bilgiler

American Psychiatric Association Publishing

Psikiyatristlere yönelik kaynaklar ve salgınla başa çıkma yöntemleri

American Society of Civil Engineers

Evden çalışma ile ilgili kaynaklar

American Society of Clinical Oncology

Genel bilgi ve kaynaklar

American Society of Nephrology

Ayakta tedavi hizmeti veren Diyaliz Merkezleri için kaynaklar

American Society for Microbiology

COVID-19 ile ilgili makalelere ve araçlara ücretsiz erişim

BioOne

2020 itibariyle açık erişimli hale gelen, koronavirüs ile ilgili makaleler

DUKE University Press

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleme yöntemleri hakkında bilgiler. Listede yer alan kitaplar 1 Haziran 2020, dergi makaleleri ise 1 Ekim 2020'ye kadar ücretsiz olarak okunabilir.

Microbiology Society

Microbiology Society portföyünden derlenen ücretsiz makaleler

The MIT Press

Pandemi ve Epidemiyolojiyi anlamaya yönelik makaleler

New England Journal of Medicine

Koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili makale ve diğer kaynaklar

Proceedings of the National Academy of Sciences

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile ilgili araştırma verileri ve bulgular

The Royal Society

Yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili araştırma verileri ve bulgular

Royal Society of Chemistry

Koronavirüs ile ilgili ücretsiz makaleler

Elsevier ‘’Clinicalkey’’ Kapsamındaki Clinical Overviews Konu İçerikleri

Clinical Overviews içerikleri; taranması kolay tıbbi konu özetleridir. Novel coronavirus (COVID-19) infection

Elsevier tarafından  açık erişime sunulan diğer kaynaklar;

COVID-19 bilgilendirme:  https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center

Araştırmacılar için: Research sekmesi altında The Lancet,Cell Press ve 19.800+ tam metin makaleye erişim sağlayabilirsiniz.

Klinisyenler için: Clinical information sekmesi altında, CDC tarafındanacil olarak hazırlanan web seminerlerinin yanı sıra tedavi, güvenlik ve hasta eğitimi için kanıta dayalı kılavuzları ve bakım planlarını bulacaksınız.

Hastalar için: Patient resources bölümünde, 3D4Medical koronavirüs videomuzu, CDC ve WHO kaynaklarını ve Elsevier'in Araştırma için Hasta Erişim Programı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Aşağıdaki hasta eğitim materyalleri, hastalara ve ailelerine yönelik  hazırlanmıştır. Koronavirüs hastalığının risklerini anlamalarına, belirtileri ve semptomları tanımlamalarına ve yayılmalarını önlemelerine yardımcı olan yeni koronavirüs hakkında genel bir bakış sunmaktadır:

COVID-19 ilaç tedavisi — olası seçenekler:

Elsevier's Clinical Solutions grubunda çalışan iki eczacı COVID-19 için potansiyel tedavi seçenekleri hakkında yazdığı bilgiye erişim için BURAYA tıklayınız.

Clinical Skills for Nursing - Hemşireler İçin: Clinical Skills for Nursing Elsevier'in hemşirelere yönelik sunduğu kaynakları içermektedir. Hemşirelikte klinik beceriler, hasta bakımı ve hemşire uygulama prosedürleri ile ilgili en yüksek  kalitede kanıta dayalı bilgiler sağlar.

İzolasyon Önlemlerimiz ve Kişisel Koruyucu Donanım kontrol listelerimiz CDC ve OSHA yönergelerine uygundur:

UpToDate veri tabanı aşağıdaki konularda açık erişim olarak faydalanmaya imkan sağlamaktadır. Ana sayfada ALERT kısmında verilen konu güncellemelerini aşağıdaki linklerden de takip edebilirsiniz.

Ayrıca  konu ile ilişkili olan Ventilasyon ve Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu ile ilgili içerik de ek olarak erişime açılmıştır.

Acute Respiratory Distress Syndrome:

·         Acute respiratory distress syndrome: Clinical features, diagnosis, and complications in adults

·         Acute respiratory distress syndrome: Supportive care and oxygenation in adults

·         Acute respiratory distress syndrome: Epidemiology, pathophysiology, pathology, and etiology in adults

Ventilation:

·         Ventilator management strategies for adults with acute respiratory distress syndrome

·         Prone ventilation for adult patients with acute respiratory distress syndrome

Dünyanın önde gelen akademik yayıncılarından biri olan Taylor&Francis Koronavirüs salgını sürecinde katkı sağlamak amacıyla bu konudaki tüm yayınlarını açık erişim hale getirmiştir. Koronavirüs ile ilgili olabilecek tüm dergi makaleleri ve kitap bölümlerine aşağıdaki linkte yer alan yönlendirmelerle ulaşılabilir: